top of page
Yazarın fotoğrafıEda Hızarcı

Terapist Nasıl Seçilir?




Terapist nasıl seçilir

Psikolojik destek almak istiyor ancak doğru terapisti seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili bir bilinmezlik yaşıyor olabilirsiniz. Terapist seçiminde pek çok farklı kriter göz önünde bulundurulmalıdır. Terapi insan insana bir ilişki olmakla birlikte bir ruh sağlığı uzmanına hikayenizi emanet etmek uzun soluklu bir süreçtir. Bu noktada etik ilkelere bağlı olarak çalışan bir terapistin sürecinize eşlik etmesi oldukça önemlidir. Bir doktora gittiğinizde o hekimin uzmanlığından emin olmak isteriz. Tıpkı bunun gibi bir terapistin de yetkinliğinden emin olmak hakkınızdır. Bir ruh sağlığı uzmanının hangi eğitimleri tamamladığını, hangi terapi ekollerini terapi odasında uyguladığını ve kendi terapi sürecinden geçip geçmediğini araştırmak terapi süreciniz için faydalı olacaktır. Bu yüzden gerekli araştırmaları yaparak terapistin size uygun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Göz önünde bulundurulması gereken başlıca kriterler vardır.

 

Mezuniyet Bilgileri

Terapist seçerken ilk ve en önemli adım terapistin lisansının açık ve net bir şekilde öğrenilmesidir.

 

MSc

‘‘Lisans üstü eğitiminiz var mı?’’

‘‘Varsa eğitiminiz hangi alanda?’’

Psikoloji lisans eğitimi sonrası ruh sağlığı uzmanının yüksek lisans eğitimini tamamlamış olması oldukça önemlidir. Yüksek lisans eğitiminin hangi alanda olduğunu ve varsa doktora mezuniyetleri açıkça öğrenilmelidir.

 

Psikoterapi alanında eğitimleri neler?

Terapist psikoterapi eğitimlerini hangi kurumdan aldığını ve içeriğini açıkça belirtmelidir.

Kısa süreli seminerler, workshoplar terapi eğitimi değildir.

 

Uzmanlık Alanı

‘‘Yetişkin, ergen, çocuk ya da çift hangi grupla çalışıyorsunuz?’’

Her terapist her alanda uzman olmayabilir. Sizin terapi hedefinize göre terapistin o grupla çalışıyor olması oldukça önemlidir.

 

Hangi terapi yöntemiyle çalışıyorsunuz?

Terapistler farklı terapi yöntemleri kullanabilirler. Ruh sağlığı uzmanınızın benimsediği çalışma yönteminin sizin değerlerinizle uyuşması önemlidir. Bilişsel ve Davranışçı Terapi, Psikodinamik Terapi, Şema Terapi, ACT (Kabul ve Kararlılık Terapisi), EMDR, Psikanalitik Terapi gibi farklı terapi ekolleri vardır. Her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan verimli bir terapi süreci için terapi ekollerini kısaca araştırabilirsiniz.

 

Bireysel Terapi Süreci

Terapistlerin birey olarak kendilerini tanımaları duygularına daha yakından bakmaları için kendilerine alan açmaları gerekmektedir. Kendi bireysel terapi sürecini tamamlamış veya halen terapi sürecinde olması oldukça önemlidir.

 

Terapötik İlişki

Terapi sürecinde insan insana bir bağ kurulmaktadır. İlk seanstan itibaren terapistle aranızda kurulan ilişkiye terapötik ilişki denilmektedir.

Terapötik ilişkinin terapi sürecindeki etkisi yadsınamaz. Terapist ve danışan ön görüşmeden itibaren bir terapötik bağ kurmaya başlamaktadır. İyi bir terapist-danışan ilişkisi birçok faktöre bağlıdır. Güven, saygı, danışanın tercihi ve kendini rahat hissetmesi, iletişim bu faktörlerden bazılarıdır.

 

Süpervizyon

Terapist olma yolunda alınan eğitimlerden sonra kişilerin hocalarından süpervizyon aldıkları bir süreç olmalıdır. Bu süreç terapistin etik ilkeler doğrultusunda mesleki gelişimini sağlayarak terapötik becerilerini artırmaktadır.

 

Terapist nasıl seçilir?


17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

OKULA UYUM

Comments


Psikodramind Akademi

bottom of page